25 Ekim 2011 Salı

HAŞHAŞLI KEK


Haşhaşlı keki Eskişehir’e gidene kadar daha önce hiç duymamıştım. İlk defa orada denedim, çok da hoşuma gitti ve hemen tarifini aldım. O gün bu gündür de severek yaptığım tariflerim arasındadır haşhaşlı kek. Her ne kadar kek denilse de aslında şerbetli hafif bir tatlı da diyebiliriz. Bir de Adana’da taneli kahverengi haşhaş bulmak zor, Eskişehir taraflarına yolunuz düşerse haşhaşınızı almayı da unutmayın :) Haşhaşlı keki denemek isterseniz de işte tarifi…

MALZEMELER
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı irmik
1,5 su bardağı un
1 su bardağı taneli haşhaş (kahverengi haşhaş)
2 paket kabartma tozu

Şerbeti için;
Yarım su bardağı şeker
1 su bardağı su

Üzeri için;
1 paket krem şanti
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı kadar haşhaş

YAPILIŞI
Yumurtaları çırpma kabınıza alıp iyice çırpın, sırasıyla teker teker bütün malzemeleri ekleyerek çırpın ve yağlanmış kek kalıbınıza dökün. 170 derece ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişmeye bırakın (kürdan testini uygulayın, kürdanı keke batırdığınızda temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir). Bu arada şerbeti için ayırdığınız su ve şekeri karıştırıp 3-4 dakika kaynatın. Kekinizi de 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra ılık olan şerbetinizi kekin üzerine gezdirin ve soğumaya bırakın. Bu arada 1 paket krem şantiyi 1 çay bardağı (koyu kıvamlı olması için) soğuk süt ile çırparak hazırlayın. Hazırladığınız krem şantiyi soğuyan kekinizin üzerine bir spatula yardımıyla yayın ve son olarak üzerini haşhaşla süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyetle…

7 yorum:

  1. Ellerine sağlık !
    Bende geçen hafta komşumda yedim çok beğendim hele çıtır çıtır olmuyomu ağzında çok lezzetli, tağrifini vericekti unuttuk :)
    O kahveringi haşaşla yapmıştı,
    Bakalım bende deniycem bi ara :)

    Bu arada eskişehirliyim ben , Eskişehirde haş hal pek sevilir :D

    YanıtlaSil
  2. funda bu revani-kek anneminde gözdesi bu ara, şerbetli ama hafifya ben bile seviyorum, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  3. Mor Menekşe: Çok teşekkür ederim. Eskişehir'de haşhaşın yeri de başka, her yerde çeşit çeşit haşhaş satılıyor. Oradaki fırınlarda satılan Haşhaşlı'nın tadını da unutamıyorum valla :)

    isoon: Evet çok hafif bir tatlı, teşekkür ederim canım :)

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık valla süper görünüyor:))

    YanıtlaSil
  5. ayyyy canım nasıl istedi yarın yapacağım!bu tatlıda en sevdiğim şey o haşhaşlar çat çut yapıyoya yerken çok zevkli oluyo hemde nefis bir tadı var denemeyenler denemeli

    YanıtlaSil
  6. annesininoglusu: Teşekkür ederim :)

    *!*vanilya's: Evet canım içindeki haşhaşlar yerken çıtır çıtır çok hoş oluyor, size de şimdiden afiyet olsun tatlım ;)

    YanıtlaSil
  7. oldukça lezzetli görünüyor funda hanım ellerinize sağlık,sizi takipteyim bende sizi beklerim
    kendimceseylerblogspot

    YanıtlaSil