14 Ocak 2011 Cuma

YENİ PASTA-BÖREK KALIPLARIM İLE BİR DENEME: ISPANAKLI KULAK MANTISI

Daha önce görmüşsünüzdür bu kalıpları, ben de geçen hafta sosyete pazarında gezerken bir satıcı gördüm. Hamurları açıp açıp şekillendiriyor. Üzerine öyle bir pratik yapmış ki izleyince, hamur işi yapmak ne kadar da kolay dedirtiyor görenlere. Özellikle puf böreği ve çiğ börek için böyle bir şey almayı düşünüyordum zaten ve de görmüşken aldım. Fiyatı da 5 tl gibi bir şey zaten. Bazı yerlerinde hatalar olduğundan alt kısmı pek iyi kesmiyor ama kapama kısmı çok iyi. Bu da pişirme esnasında hamurun açılmaması açısından önemli. NOT: Bu mantı da kullandığım kalıp en küçük olan kalıp.
Ve hemen bir deneme ile, işte tarifi..
MALZEMELER
1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, 1 çay kaşığı karbonat, ılık su, yeteri kadar un.

İÇ HARCI
1 demet ıspanağın yeşil yaprakları
2 tane soğan
Tuz, karabiber
Sıvı yağ

PİŞİRMEK İÇİN
Sıcak su
Yarım limon suyu
Tuz
YAPILIŞI
Geniş bir kaba 1 yumurtayı , tuzu, şekeri, karbonatı, yeteri kadar unu ve ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek güzelce bir hamur yoğuruyorum. Ve hamuru bezelere ayırıp yarım saat kadar dinlendiriyorum. Bu arada iç harcını hazırlıyorum. Ispanakları iyice yıkayıp, suları süzüldükten sonra ince ince doğrayarak hazır ediyorum. Bir tavaya sıvıyağı koyup yemeklik doğradığım soğanları ve tuzu ekliyorum, soğanlar iyice pişene kadar kavuruyorum. Kavrulan soğanları ocaktan aldığım gibi doğradığım ıspanakların üzerine gezdiriyorum ve karabiberini de ekleyip ıspanakların diriliğinin gitmesi için hafifçe yoğuruyorum.
Dinlenen hamurları merdaneyle çok ince olmayacak şekilde açıp, börek kalıbının arkasıyla hamurları yuvarlak şekilde çıkartıyorum. Çıkarttığım yuvarlak hamuru börek kalıbının üstüne koyup, iç harcından 1 tatlı kaşığı koyarak kalıbı sıkıca kapatıyorum(haşlarken açılmamaları için). Bütün hamurları hazırladıktan sonra derin bir tencereye bolca sıcak suyu, tuzu ve yarım limon suyunu ilave edip, su kaynayınca hamurları teker teker suya bırakıyorum 20 dakika kadar haşlandıktan sonra süzdürerek servis tabağına alıyorum. Ve yağda toz kırmızı biber kızdırıp üzerine gezdiriyorum. Afiyetle...

5 yorum:

  1. güle güle kullan tatlım.. çok güzel görünüyorlar. ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
  2. süper olmuşlar, kalıplar da çok şeker ya, bayıldımmmmmm. :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba kalıpları nereden bulabileceğimiz hakkında yardımcı olabilirmisiniz

    YanıtlaSil
  4. Swotpisces: Canım, teşekkür ederim :)

    ömer: Merhaba, Adana'daki sosyete pazarından almıştım ben ama başka bir yerde de görmedim ..

    YanıtlaSil