4 Ocak 2011 Salı

KIYMALI KÖMBE

Kömbenin birçok yörede farklı şekillerde yapıldığını duydum. Ama benim kömbe tarifim Oktay Usta’dan. Bu tarifin Bolu yöresine ait olduğunu söylemişti. Yaparken izlemiştim, gayet lezzetli görünüyordu. Ve hemen denedim. Gerçekten mükemmel bir lezzet. Hamur işi sevenlere duyurulur. İşte kıymalı kömbe tarifi..
Hamuru için
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı su
1 paket  kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
 Aldığı kadar un

İç malzemesi:
 300 gr kadar kıyma
2 adet büyük soğan
3-4 adet yeşil biber
2 adet domates
Sıvı yağ
1 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı:
Önce geniş bir kapta ılık süt, maya, tuz ve şekeri eritene kadar karıştırıyorum. Sonra yoğurt, su ve yeteri kadar unu ilave edip, yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğuruyorum. Ve hamuru 1 saat kadar sıcak bir yerde mayalanmaya bırakıyorum. Mayalanan hamuru ikiye bölüp, merdaneyle açıyorum. Üzerine sıvı yağ sürüp hamuru dörde katlıyorum. Aynı işlemi diğer hamur içinde uygulayıp hamurları tekrar 15-20 dk. kadar dinlenmeye bırakıyorum.
İç harcını hazırlamak için önce tavaya bir miktar sıvı yağ koyup, yemeklik doğranmış soğanları bir iki defa çevirip, kıymayı ilave ediyorum ve kıyma iyice pişip suyunu çekene kadar kavuruyorum. Akabinde ince doğranmış biberleri ilave edip 4-5 dakika kavurduktan sonra yemeklik doğranmış domatesleri de ilave ediyorum. Domatesler de yumuşadıktan sonra tuz, karabiber ve pul biberi de ekleyip tavayı ocaktan alıp ılınması için bir kenara bırakıyorum.
Yağlanmış kare borcama hamurlardan birini alıp borcamın  büyüklüğünde olacak şekilde elle açıyorum. Üzerine kıyma harcının tümünü yayıyorum. Diğer hamuru yine borcam büyüklüğünde fakat bu kez merdane yardımıyla açıp kıymalı harcın üzerini kapatacak şekilde yerleştiriyorum. Üzerine yumurta sarısı sürüp, dilimliyorum ve 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyorum. Afiyet olsun..

4 yorum:

  1. ımmm nefis görünüyor yeme yanında yat valla :)

    YanıtlaSil
  2. ıspanaklı kömbeyi daha önce birkaç kere yaptım,çok güzel oluyor gerçekten de..kıymalısı da süperdir eminim..elinize sağlık..
    izleyiciniz oldum,benim bloguma da beklerim:)örgülerimi ve özellikle örgü oyuncaklarımı görmenizi isterim:)bloguma giden yol:
    filizinevi
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. ama olmaz ki ya bu kadar güzel tarifler verilmez ki bak bak sonunda kendimi bunları yaparken buluyorum işin şakası tabi ki teşekkürler nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  4. Benli Begonya: Afiyet olsun tatlım :)

    Filiz: Öncelikle hoş geldiniz, teşekkür ederim, bloğunuza da geliyorum :)

    *!*vanilya's: Canım benim :) çok tatlısın.

    YanıtlaSil