Aslında geçen hafta cuma günü yapmıştım aşuremizi ama paylaşmak bugüne kaldı. Aşurenin yörelere göre malzemelerinde ufak tefek değişiklikler olsa da genel itibariyle yapılışı aynı. Eskiden İstanbul evlerinde aşureye en az yedi çeşit erzak konulurmuş.. Bazıları da kırk çeşit koyuyormuş ve kırkı tamamlayamayanlar da bir kaşık bal koyuyorlarmış, nasıl olsa arılar kırk çeşit çiçeğin tozunu almıştır diye..
Benim aşure tarifim de tamamen annemden gördüğüm ve öğrendiğimdir. Annemden öğrendiğim üzere ben genelde buğdayı, fasulyeyi, nohutu akşamdan kaynatıp pişmiş bir halde hazır ediyorum. Kuru meyveleri de aşurenin içinde iri iri sevmediğimden onları da akşamdan minik minik doğruyorum. Sabahleyin de sadece bütün malzemeleri karıştırıp kaynatmak ve son olarak şekerini katmak kalıyor. Bu şekilde yapmak bana daha pratik geliyor. Hem daha az zamanımı aldığını hem de günümün bana kaldığını düşünüyorum. İşte size tarifi...
MALZEMELER
2 su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı kadar pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı kuru fasulye
10 adet kuru kayısı
7-8 adet kuru incir
1 avuç kadar kuru üzüm
1 avuç kadar kuş üzümü
1 fiske tuz
4-5 tane karanfil
Şeker (damak zevkinize göre)
ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN
Fındık içi, ceviz içi, tuzsuz fıstık içi, nar taneleri, tarçın.
YAPILIŞI
Akşamdan buğday ve pirinci güzelce ayıklayıp yıkadıktan sonra bol su ile düdüklü tencerede bir saat kadar kısık ateşte pişiriyorum. Tencereyi ocaktan alınca tencerenin içine 4-5 bardak kadar sıcak su ilave edip tencerenin ağzını sıkıca kapatıyorum ve sofra bezine sarıyorum (bu şekilde sabaha kadar buğdaylar iyice açılıyor)
Yine akşamdan fasulye ve nohutu haşlayıp hazır ediyorum.
Minik minik doğrayıp hazırladığım kuru kayısıları, kuru üzüm ve kuş üzümünü de ayıklayıp yıkadıktan sonra, hepsini küçük bir tencerede biraz şeker ve üzerini geçecek kadar su ilavesi ile yumuşayana kadar pişiriyorum.
Karanfilleri bir cezvede az su ilavesiyle kaynatıyorum.
Yine küçük küçük doğradığım kuru incirleri de bir cezvede yumuşayana kadar pişiriyorum.
Yine küçük küçük doğradığım kuru incirleri de bir cezvede yumuşayana kadar pişiriyorum.
Akşamdan pişirdiğim buğdayları ocağa alıp kaynadıktan sonra içine, haşlanmış nohut ve fasulyeyi, haşlanmış kuru meyveleri (suyuyla birlikte), haşladığım karanfillerin suyunu ve haşladığım incirleri de (suyunu süzerek) ilave edip bütün malzemeleri özleşene kadar kaynamaya bırakıyorum. Son olarak da şekerini (kendi damak zevkinize göre ayarlayarak) ilave edip iyice yedirdikten sonra tencereyi ocaktan alıp ılınmasını bekliyorum. Ve üzerini süsledikten sonra aşuremiz servise hazır. Afiyetle birlikte bolluk, bereket ve huzur evlerinizden eksik olmasın. Sevgilerimle..
Not: Bu ölçülerle 12-14 kase kadar çıkıyor. Fıstık, fındık, ceviz gibi kuru yemişler aşurenin içinde yumuşadığı için, ben üzerini süslemede kullanmayı tercih ediyorum, bilginize :)
ohhhhhh, ellerine sağlık...
YanıtlaSilTeşekkür ederim şekerim, afiyetle :)
YanıtlaSil