25 Kasım 2010 Perşembe

POFİDİK POĞAÇALARIM



MALZEMELER

1 bardak ılık süt
1 bardak sıvı yağ
1 şişe maden suyu 
1 paket toz maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
1 yumurta sarısı (üzerine)

YAPILIŞI

Önce derin bir kabın içinde ılık süt, tuz, şeker ve mayayı eriyene kadar karıştırıyorum. Sonra yavaş yavaş sırasıyla sıvı yağ, maden suyu ve aldığı kadar unla yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğuruyorum. Çünkü  hamuru ne kadar iyi yoğurursanız, hamurunuz o kadar güzel olur. Ve hamuru 2 saat kadar mayalanmaya bırakıyorum. Mayalandıktan sonra şekil verip yağlanmış tepsiye diziyorum. (İçine bir şey koymuyorum ben. Dondurucudan çıkarttığımda içine dilimlenmiş kaşar peyniri koyup hafif ısıttığımda, kaşar hafif eriyor ve çok güzel bir tat oluyor) Hazırladığım poğaçaları fırın tepsisinde yarım saat kadar daha mayalandırıyorum. Mayalanan poğaçaların üzerlerine 1 yumurta sarısını 1 kaşık kadar sütle açıp sürüyorum. Susam ve çörekotu serpip 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişiriyorum.

Bu poğaçanın en güzel yanı fırından çıkardıktan sonra soğuduğu gibi derin dondurucuya atın, istediğiniz zaman çıkarın aynı tazeliğini koruyor. 
Şimdiden afiyet olsun…

2 yorum:

  1. Bir ricam vaaarr bu poğaçada bardaktan kasıt su baradağı mı?Fırında kaç derece ve ne kadar sürede pişiyor ortalama :) acemi olunca böyle oluyo şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. :) ölçüler 1 su bardağı, 180 derece ısıtılmış fırında, üzerleri kızarana kadar pişirirsin canım ortalama 25 dk falan sanırım. ok :)

    YanıtlaSil