8 Aralık 2011 Perşembe

AŞURE ZAMANI


Aşure zamanı benim için özel ve kıymetlidir, o yüzden çok geçe bırakmadan aşuremizi hemen yapıp etrafımdakilere de dağıtmak isterim.  Bu yıl da zamanı gelmişken, dün aşuremizi yaptım ve dağıttım. Ölçüsü de tam geldi, herkese dağıttıktan sonra kocacığımla bize de tam birer kase kaldı :) Artmamasına da sevindim tabi.
Aşure tarifime de gelince tamamen annemden gördüğüm ve öğrendiğim tariftir. Annemden öğrendiğim üzere ben genelde buğdayı, fasulyeyi, nohutu akşamdan kaynatıp pişmiş bir halde hazır ediyorum. Kuru meyveleri de aşurenin içinde iri iri sevmediğimden onları da akşamdan minik minik doğruyorum. Sabahleyin de sadece bütün malzemeleri karıştırıp kaynatmak ve son olarak  şekerini katmak kalıyor. Bu şekilde yapmak bana daha pratik geliyor. Hem daha az zamanımı aldığını hem de günümün bana kaldığını düşünüyorum. Bu defa farklı olarak bir çay bardağı süt ilave ettim, tadında pek fark olmuyor ama aşureyi beyazlatıyor ;) İşte size de tarifi...


MALZEMELER
2 su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı kadar pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı kuru fasulye
10 adet kuru kayısı
7-8 adet kuru incir
1 avuç kadar kuru üzüm
1 avuç kadar kuş üzümü
1 fiske tuz
4-5 tane karanfil
Şeker (damak zevkinize göre)
1 çay bardağı süt

ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN
Fındık içi, ceviz içi, tuzsuz fıstık içi, nar taneleri, hindistan cevizi, kuş üzümü, tarçın.

YAPILIŞI
Akşamdan buğday ve pirinci güzelce ayıklayıp yıkadıktan sonra bol su ile düdüklü tencerede  bir saat kadar kısık ateşte pişiriyorum. Tencereyi ocaktan alınca tencerenin içine 4-5 bardak kadar sıcak su ilave edip tencerenin ağzını sıkıca kapatıyorum ve sofra bezine sarıyorum (bu şekilde sabaha kadar buğdaylar iyice açılıyor)
Yine akşamdan fasulye ve nohutu haşlayıp hazır ediyorum.
Minik minik doğrayıp hazırladığım kuru kayısıları, kuru üzüm ve kuş üzümünü de ayıklayıp yıkadıktan sonra, hepsini küçük bir tencerede biraz şeker ve üzerini geçecek kadar su ilavesi ile yumuşayana kadar pişiriyorum.
Karanfilleri bir cezvede az su ilavesiyle kaynatıyorum.
Yine küçük küçük doğradığım kuru incirleri de bir cezvede yumuşayana kadar pişiriyorum.
Akşamdan pişirdiğim buğdayları ocağa alıp kaynadıktan sonra içine, haşlanmış nohut ve fasulyeyi, haşlanmış kuru meyveleri (suyuyla birlikte), haşladığım karanfillerin suyunu ve haşladığım incirleri de (suyunu süzerek) ilave edip bütün malzemeleri özleşene kadar kaynamaya bırakıyorum. Son olarak da şekerini (kendi damak zevkinize göre ayarlayarak) ilave edip iyice yedirdikten sonra sütü ilave edip tencereyi ocaktan alıp ılınmasını bekliyorum. Ve üzerini süsledikten sonra aşuremiz servise hazır. Afiyetle birlikte bolluk, bereket ve huzur evlerinizden eksik olmasın. Sevgilerimle..

Not: Bu ölçülerle 15-18 kase kadar aşure çıkıyor. Fıstık, fındık, ceviz gibi kuru yemişler aşurenin içinde yumuşadığı için, ben üzerini süslemede kullanmayı tercih ediyorum, bilginize :)

9 yorum:

  1. oooo olsada yesem yolla bi tane:)))allahım kaşığı da süslü:)) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Allah kabul etsin fundacum.

    Sevgiler;

    YanıtlaSil
  3. oooo enfes görünüyo bana da bi kase göndersene canim :)))

    YanıtlaSil
  4. Ohh ellerine sağlık canım,küçükken hiç yemezdim ama şimdi bayılıyorum...

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık,Allah kabul etsin.

    YanıtlaSil
  6. sema: Canım, çok teşekkür ederim :)

    Aycan: Teşekkür ederim canım, sevgilerimle..

    Yasamin Kimyasi: Canım benim keşke yakın olsak da birlikte yesek :)

    Aktuelmoda: Teşekkürler tatlım :)

    rüya: Amin, çok teşekkür ederim..

    annesininoglusu: Çok teşekkür ederim, inşallah..

    YanıtlaSil
  7. fundacım tarifini aldım özene bezene yazdım bugün malzemeleri de aldım ilk defa yapıcam inşallah rezil olmam:) emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Olmazsın şekerim, hadi bekliyorum bakalım senin aşureni de ;)

    YanıtlaSil