4 Ekim 2011 Salı

KIŞ HAZIRLIKLARI: YEŞİL ZEYTİN YAPIMI

Kış gelmeden, pazarlarda da zeytinler yerini almışken, annemler de buradayken onun tarifiyle hemen kışlık zeytinimizi yaptık. Bu yöntemle yaptığınız zeytin çabuk bozulmadığı gibi, suyunu her gün değiştirirseniz acısı 15-20 güne kadar çıkıyor ve zeytinleriniz yemeye hazır hale geliyor. 5 litrelik bidona 2,5-3 kg zeytin tam yetiyor. Yapımı çok kolay sizler de yapmak isterseniz işte tarifi…


MALZEMELER
2,5-3 kg yeşil zeytin
Su

YAPILIŞI
Zeytinlerinizi bıçakla 3-4 yerinden çekirdeğe dayanacak şekilde çizin (bir çekiçle vurarak da çatlatabilirsiniz ama kırılarak yapılan zeytin çok sulu olduğundan ben çizerek yaptım). Çizdiğiniz zeytinleri bidona doldurduktan sonra üzerini örtecek kadar da su doldurun. Suyunu her gün değiştirerek acısı çıktıktan sonra, yiyeceğiniz kadar zeytini birkaç gün önceden bir kavanoza alarak istediğiniz kadar tuz, zeytinyağı, limon ve baharat eklediğinizde zeytinleriniz kahvaltıya hazır oluyor. Afiyetle…

NOT: Siyah zeytin bulduğumda farklı bir yöntemle bir bidon zeytin daha yapmayı düşünüyorum. O tarif susuz yapılıyor 1,5-2 ay kadar bir sürede yemeye hazır hale geldiğinden önce bu yöntemle zeytinlerinizin bir kısmını yapın ki zeytinsiz kalmayın. Siyah zeytin tarifimi de bekleyin :)

9 yorum:

  1. afiyetle sağlıklı günlerde tüketin:))
    takipteyim bundan böyle:)
    bende beklerim sizi sayfama...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. yeşil zeytin çok severim ama çizik olanı pek tercih etmiyorum, kırlıp yapılan daha çok hoşuma gidiyor. ellerine sağlık canım =)

    YanıtlaSil
  3. çok severim yeşil zeytni canım ellerine saglık

    YanıtlaSil
  4. isoon: Evet canım, hem çok kolay hem de çok lezzetli :)

    birtutamkekik: Çok teşekkür ederim, sevgilerimle...

    Mekila: Teşekkür ederim tatlım :)

    essu: Teşekkür ederim canım..

    YanıtlaSil
  5. elinize sağlık suyu değiştire değiştire tatlandırdıktan sonra en son suyunda ne kadar zaman dayanıyor veya dayanması için bir muamele görmesi gerekiyormu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yiyeceğiniz kadar zeytini çıkarın bir kavanozda tatlandırın, bu şekilde yaparsanız zeytinleriniz bir kış dayanır, hepsini yaparsanız çabuk bozulur.

      Sil
  6. Tarif için teşekkürler :)
    Peki saklama koşulları nedir. Ben de yaptım ve şimdi buz dolabında mı tutmalıyım bu zeytinleri?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim :)
      Güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz ;)

      Sil