27 Eylül 2011 Salı

PAZAR KAHVALTIMIZ, EKMEK ÜSTÜ VE ACIKA

Bu hafta sonu uzaklardan ağır misafirlerim geldi :) Sakarya’dan annem, Fethiye’den de sevgili Müjgancığım. Biraz uzaktan akrabamız olsa da akrabadan da ötedir kendisi. Yaklaşık on gün kadar buradalar, muhteşem üçlü olarak vaktimiz dolu dolu geçiyor ve bloğumla pek fazla ilgilenememem de ondandır. Sizinle hemen Pazar kahvaltımızdaki tariflerimi paylaşıp kaçıyorum.

EKMEK ÜSTÜ
Hafta sonu kahvaltılarımızda çok hoşumuza giden pratik bir lezzet ve hatta bayatlamış ekmekleri değerlendirmenin en güzel yollarından biri bence. Farklı çeşitlerde ekmeklerle ve malzemelerle de denenebilir. Bizim domatesli biberli ekmek üstü tarifimiz şöyle;


MALZEMELER
4-5 tane ince kıyılımış yeşil biber
2-3 tane küp küp doğranmış domates
İstediğiniz kadar beyaz peynir
1 kaşık domates salçası
Tuz, pulbiber, sıvı yağ

 YAPILIŞI
Bütün malzemeleri güzelce karıştırıp dilimlenmiş ekmeklerinizin üzerine koyun ve 170 derece ısıtılmış fırında ekmekler hafif kızarana kadar pişirin. Ekmeklerin üzerlerine eriyen bir peyniriniz varsa koyabilirsiniz, Ben biraz çeçil peyniri koydum.

ACIKA
Çocukluğumdan beri, annemin ev yapımı domates salçalarımızdan yapıtığı ve kahvaltılarımızdan eksik olmayan bir lezzettir acıka. Annemler gelince aklıma geldi ve hemen yaptım ben de. Acıka ya da acuka denilen yöreler de var sanırım, kullanılan baharatlara gelince aktarlarda satılan uzun şekilde poşetlenmiş rengarenk baharat karışımıyla (yedi baharat) yapılıyor, hatta bu karışım acıkalık baharat diye satılıyor. Ama ondan bulamazsanız kimyon ve pul biber kullanabilirsiniz. Yapılışı da şöyle;



Sıvı yağ koyduğunuz tavaya bir kase kadar koyduğunuz domates salçasının üzerine 2-3 diş dövülmüş sarımsağı ekleyip 10 dakika kadar kavurun. Sonra tavayı ocaktan alıp bolca iri dövülmüş ceviz ve yedi baharat karışımından bir tatlı kaşığı kadar ekleyip karıştırın, acıkanız sıcak sıcak kahvaltınıza hazır. Afiyetle...

2 yorum: