22 Eylül 2011 Perşembe

KIŞ HAZIRLIĞI: DOMATES SOSU

Bu yıl, kış hazırlığı olarak yaptığımız domates soslarının bir kısmını Ağustos'ta yapmıştık, yaz bitmeden bir parti de bu hafta yapmış bulunmaktayız (sevgili kocacığımla :) Daha önce yapmamış olanlar için bütün ayrıntılarıyla anlatmaya çalıştım. İşte domates sosumuzun yapılışı…


Öncelikle renkleri canlı kırmızı ve biraz yumuşak olan domatesleri seçerek işe başlıyoruz. Aldığınız domatesleri en az bir gün buzdolabında tutup sosu yapacağınız zaman dolaptan çıkardığınız gibi hazırladığınız kaynar suyu domateslerin üzerine gezdirerek dökerseniz, domateslerin kabukları hemen çıkacağından bir sıcak, bir soğuk su yaparak soyma işlemini uzatmadan halletmiş olursunuz. Sıcak suyun içinde 5 dakika kadar beklettiğiniz domatesleri bir süzgeç yardımıyla alıp, kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın ya da (isteğinize göre) rondodan geçirin. Doğrama işlemi biten domatesleri ben, delikliye koyarak fazla suyunu süzdürdüm, bunu Oktay Usta’dan görmüştüm. Sonra da suyu süzülen domatesleri biraz sıvı yağ koyduğum derin tencerede bir yemek kaşığı tuz, bir yemek kaşığı kadar da şeker ilavesiyle domateslerin çiğliği gidene kadar ve de biraz kıvamını alana kadar pişirdim. Sıcak sıcak kavanozlara doldurup (sevgili kocacığımın yardımıyla) hemen kapaklarını kapatıp ters çevirdik ve sabaha kadar bu şekilde bekledi. Sabah olduğunda kavanozları çevirip kapaklarına bakın. Kapaklar içine doğru çekmişse tutmuştur, yukarıya doğru şişmişse maalesef tutmamıştır. Bu da sosu yeniden kaynatıp yeni bir kapakla tekrar kapamanızı gerektirecektir ya da sosu hemen kullanabilirsiniz ;)


Bu arada süzdürdüğümüz domates suyunu da kışın çorbalarda kullanmak üzere poşetlere doldurup (şekilli donması için) saklama kaplarının içinde bir gece bekleterek dondurduk. Sonra saklama kaplarını alıp poşetleri dondurucumuza yerleştirdik.

Bir de kavanozlar açıldıktan sonra çok fazla dayanmadığı için ben 800 mg’lık kavanozlara yapıyorum. Toplamda on kilo kadar domatesten sekiz kavanozluk domates sosu çıktı. Ayrıca kışın menemen keyfinden de mahrum kalmak istemiyorsanız (bizim gibi), menemenlik doğradığınız biberleri direkt poşetleyip dondurucuya atın ;)

Afiyetle yiyebilmek dileğiyle :)

6 yorum:

  1. Afiyet olsun cnaım, ağız tadı ile yiyin inşAllah..

    YanıtlaSil
  2. yapmam lazım, erteleye erteleye zamanı gecicek...

    YanıtlaSil
  3. Ayy super,yapılışını anlatman çok iyi olmuş.Kocacığının ve senin ellerine sağlık güzel günlerde mutlu sofralarda yemeklerinizi tatlandırsın inş.;)

    YanıtlaSil
  4. Suyunu süzme işini bilmiyordum bak...Annem de domates suyu yapar. kaynar kaynar şişeler, kışın kullanır...Denemek lazım:))

    YanıtlaSil
  5. Aycan : :)

    ♥pemb€sinti♥ : Canım benim, teşekkür ederim..

    isoon: Evet canım, az kaldı :)

    cingifilli: Canım benim, çok teşekkür ederim..

    flzpink: :)

    YanıtlaSil