Taş kadayıf, bildiğim kadarıyla Erzurum, Antakya ve Malatya’da çokça yapılan bir tatlı. Diğer isminin de ‘yassı kadayıf’ olduğunu belirtmekte de fayda var. Taş kadayıf tatlısının hamurunu genelde hazır alıyorlar. Ama evde de yapabileceğiniz kolay bir tarifi var aslında. İşte benim tarifim…
MALZEMELER
1,5 bardak un
1,5 bardak ılık süt
Yarım paket toz maya
Tuz, şeker
İÇ HARCI İÇİN;
1 kase iri dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı şeker
KIZARTIRKEN;
Sıvı yağ
1 yumurta
ŞERBETİ İÇİN;
3 bardak şeker
3 bardak su
Yarım limon suyu
YAPILIŞI
Öncelikle şerbeti için ayırdığımız su ve şekeri karıştırıp kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başladığında, limon suyunu da ilave edip kıvamını aldığında ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Diğer yanda kadayıfın hamurunu hazırlamak için un, ılık süt, maya, tuz ve şekeri blendırla krep kıvamında olacak şekilde çırpın, ve ılık bir yerde (hamurun üzeri göz göz olana kadar) mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamuru yağsız tavada krep gibi, birer yemek kaşığı kadar koyup, çay tabağı büyüklüğünde olacak şekilde yayın ama sadece tek tarafını pişirin. İç harcı için ayırdığımız malzemeleri karıştırıp, pişen hamurların (pişirmediğimiz kısmı içeride kalacak şekilde) içine birer tatlı kaşığı kadar koyarak, uçlarından bastırarak (çiğ börek şeklinde) kapatın.
maşallah sana , ne kadar güzel , titizlikle yapmışsın, eline sağlık şeker.
YanıtlaSilAAYY BAYRAMDAN SONRA YAPICAM YAPICAM YAPICAAM. ÇOK ACIKTIM , OOOFF:(((
YanıtlaSilBu kadar kolaymıymış, hep bayramı beklerim ben yassı kadayıf almak için, ancak o zaman oluyor yufkalcılarda, ben açık olarak kızartıp üzerine ceviz dökerim. Denesem mi acaba bu tarifi, becerebilir miyim ki:)
YanıtlaSilŞimdiden iyi bayramlar.. her gününüzün bayram kadar güzel geçmesini diliyorum.. sevgilerimle..
YanıtlaSil