26 Ağustos 2011 Cuma

ANNEANNEMİN CEVİZLİ LOKUMU

Cevizli lokum anneanneciğimin en sevdiğim hamur işlerinden biridir ve her bayram mutlaka yapar. Bizim gideceğimiz zamanlarda da yapıp sıcak sıcak önümüze çıkarırdı. Tadına doyum olmaz. Benim de aklımdan geçti ve bu güzel kandil gününde iki tepsi yaptım, bir tepsisi komşulara bir tepsisi de bize. Yapmak isterseniz işte size de tarifi :)


MALZEMELER
1 yumurta
1 bardak ılık süt
1 paket maya
Un
1 tatlı kaşığından az tuz
1 tatlı kaşığı kadar şeker
Bolca iri dövülmüş ceviz



YAPILIŞI
Tuz, şeker ve mayayı yoğurma kabına alıp ılık sütle eritin. Sonra bir yumurta ve isteğinize göre un ilave edip azar azar ılık su ilavesiyle iyice yoğurun ve sıcak bir ortamda bir saat kadar mayalanmaya bırakın.
Lokumları yapmak için genişçe bir tepsiyi bolca yağlayın ve mayalanan hamuru ikiye bölüp yarısını yağlanmış tepsiye alın. Hamuru iyice ters yüz edip her tarafının yağlanmasını sağladıktan sonra parmaklarınızla (dikdörtgen bir hamur elde edene kadar) iyice açtırın. Açılan hamurun her yerine eşit miktarda ve bolca iri dövülmüş cevizleri gezdirerek dökün. Hamurun geniş olan kısmından başlayarak rulo şeklinde kapanana kadar hamuru sarmaya devam edin. Hamuru ister bir bıçak yardımıyla, isterseniz ellerinizle sıkıp kopararak istediğiniz büyüklükte lokmalara böldükten sonra lokumlarınızı 1-2 parmak aralık verecek şekilde fırın tepsinize (derin bir tepsi olmasına dikkat edin, çünkü lokumlar piştikçe kabaracaktır) yerleştirin. Hamurun kalan diğer yarısına da aynı işlemi uygulayıp bütün lokumları yaptıktan sonra lokumlarınızı bu kez de tepside, sıcak bir ortamda 30-40 dakika kadar mayalanmaya bırakın. Bu süre içerisinde hamurlar iyice kabaracak ve aralarındaki mesafede kapanacaktır. Tepside mayalanma da tamamlandıktan sonra 180 derece ısıtılmış fırında lokumların üzeri pembeleşene kadar pişirin. 
Afiyet olsun… 

Hepimizin kadir gecesi mübarek olsun, Allah hepimizin dualarını kabul etsin inşallah...

5 yorum:

  1. ellerinize sağlık hayırlı kandiller..iyi bayramlar şimdiden..

    YanıtlaSil
  2. Benim bayram menümde mutlaka vardır bu lokum.Üzümlü ve peynirli çeşitlemeleri ile elbette.Hayırlı bayramlar.

    YanıtlaSil
  3. ellerine saglıkkkk... Seneye de kandil kutlamak nasip olsun inşAllah. Şimdiden hayırlı bayramlar canım

    YanıtlaSil
  4. mmmm nefis ğörünüyorrr....

    YanıtlaSil
  5. sema: Çok teşekkür ederim, sevgilerimle..

    tülin: Teşekkür ederim, sizlere de iyi bayramlar...

    ♥pemb€sinti♥: Canım, teşekkür ederim. İyi bayramlar tatlım..

    halime: Teşekkür ederim canım..

    YanıtlaSil