28 Ocak 2011 Cuma

ZEYTİNYAĞLI SOĞAN SOSLU LAHANA SARMASI

Sarma yapmanın zorluğu ile doğru orantılı birçok da püf noktası var. Yapımı da oldukça zaman alıyor; hele de tek başınaysanız. Ama lezzetini de düşünürsek değer doğrusu diye düşünüyorum. Siz de aynı fikirdeyseniz işte benim tarifim..
MALZEMELER
1 adet orta boy lahana

İÇ HARCI
3-4 tane soğan
1 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı bulgur
3-4 kaşık domates sosu (yazdan yapılmış)
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım çay bardağı zeytinyağı
yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı nane
Biraz tarçın
Biraz da nar ekşisi

PİŞİRİRKEN
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tavuk bulyon
Tuz, sıcak su

YAPILIŞI
Lahananın tersini çevirip koçan kısmını bıçakla koni şeklinde kesip çıkartın ve yapraklarını tek tek ayırın. Derin bir tencereye su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın. Kaynayan suda lahanaları 5-6 dakika bekleterek 2-3 partide ( yapraklar sarılacak kıvamda yumuşayana kadar) kaynatın. Ve lahanaları süzgece alıp soğumaya bırakın. Bu arada içini hazırlayın. 
Bir tencereye zeytinyağı ve yemeklik doğranmış soğanları koyarak iyice kavurun. Domates sosunu ve salçayı da ekleyerek kavrulduktan sonra yıkanmış pirinç ve bulgurları da ilave edin. Biraz da böyle kavurduktan sonra 2 bardak kadar suyu, 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 tatlı kaşığı şekeri ilave edip pişmeye ( pirinçler yarı pişmiş olacak) bırakın. Suyunu çektikten ve biraz soğuduktan sonra ince doğranmış maydanozları, nar ekşisini ve baharatlarını ilave edin. Biraz da zeytinyağı gezdirerek iyice karıştırın.
Sarma işlemine gelince lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesin. Çıkan damarları (sarmalar tencerenin altına yapışmasın diye) tencerenin tabanına yayın. Yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı kadar koyarak yaprağın yan kenarlarını birbirine kapatıp sıkıca sarın. Sarma işlemi bitip tencereye dizdikten sonra, bir kasede yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tavuk bulyon, tuz ve sıcak suyu iyice karıştırdıktan sonra sarmaların üzerlerine gezdirin. Tencereye oturacak biçimde bir tabak kapatın. (böylece sarmalar üste çıkamaz). Su kaynadıktan sonra kısık ateşte (yarım saat kadar) pişmeye bırakın.
SOĞAN SOSU
Tavada sıvıyağ ve 2-3 tane yemeklik doğranmış soğanı iyice kavurup, 1 kaşık domates salçası, 2-3 yemek kaşığı domates sosu ve tuz ilavesiyle tatlandırıp, servis esnasında sarmaların üzerine gezdirebilirsiniz..
Afiyetle..
NOT: Lahana alırken ince yapraklı ve göbeği yumuşak olanları seçmeye özen gösterin. (lahanaya elinizle bastırınca ortası hafif yumuşak olmalı) 

9 yorum:

  1. Eğer dün yapmamış olsaydım bu ekrana saldırabilirdim :) anneme söyleyeyimde yapsın lahana sarmamı kargolasın dedim sonra dedim ben öğrenci değilim artık evliyim ühü
    hüü :) hemen işe koyuldum bende seninki nası güzel görünüyo bakar mısınız Eline sağlık canım harika görünüyo.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim canım benim senin de ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Kat be kat lezzet yumağı gibi görünüyor canım,arkasındaki poğaçalar da gözümden kaçmadı miss gibiii.Ellerine sağlıkk♥

    YanıtlaSil
  4. Çok seviyorum ama ne beyaz, ne de karalahana sarmayı beceremiyorum. Korkunç oluyorlar. İnsan içine çıkarılacak gibi değil. Bu işi layıkıyla yapanların önünde saygıyla eğiliyorum:)

    YanıtlaSil
  5. ellerinize sağlık bende de sarma sizde de sarma:)
    nefis oluyor hem karası hem beyazı var mı lahana gibisi:)
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. süper görünüyor ellerine sağlık kabul edersen ödülüm var canım

    YanıtlaSil
  7. ♣Adı Aylin♣: Teşekkür ederim canım :)

    sesiber: Çok naziksiniz teşekkür ederim..

    **kalpkurabiye**deniz**:Sarma sarmadır dimi ama:) sevgiler..

    GÖNÜL: Teşekkür ederim, büyük bir zevkle..

    YanıtlaSil
  8. muhteşem görünüyor tatlım.çok da severim..canımı çektirdin:)ellerine sağlık şekerim...

    YanıtlaSil
  9. Kıyamaaam :) Yaparım ben sana yine tatlım. Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil