21 Ocak 2011 Cuma

NOHUTLU MANTI (KOZA KABUĞU)

Yemek tariflerine ara vermiştim birkaç gündür ama bugün nefis bir tarifle geri döndüm. Nohutlu mantı Sakarya yöresine ait bir yemek bildiğim kadarıyla. Önceki günden artan nohut yemeğinizi değerlendirmek adına çok iyi bir fikir. Çok da lezzetli olur, daha önce denemeyenler için mutlaka tavsiye ediyorum. İşte tarifi..
Hamuru
Geniş bir kaba 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat, 3 bardak kadar un ekleyerek (sert bir hamur elde edecek şekilde) azar azar ılık su ilavesiyle iyice yoğuruyorum. Ve hamuru bezelere ayırıyorum, üzerini kapatıp yarım saat kadar dinlendiriyorum.

İç harcı
1 kase iyice pişmiş nohut  (nohut yemeği şeklinde)
1 çay kaşığı karabiber 
Tuz
Nohut yemeğinin suyunu süzüp, mantıyı pişirmek için ayırıyorum. Kalan nohutları rondoda iyice ezip, karabiber ve tuz  ilavesiyle iyice karıştırıyorum.

Yapılışı
Dinlenen hamurları oklavayla açıyorum, açtığım hamuru bıçakla küçük küçük kareler halinde kesiyorum. Hazırladığım nohutlu harçtan alıp, kestiğim hamurların içine koyarak bohça şeklinde kapatıyorum ve yağlanmış tepsiye tek tek yerleştiriyorum. Bu şekilde 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişiriyorum. 
 Bu arada ayırdığım nohut suyunu biraz tuz ilavesiyle ısıtıyorum. Gerekirse sıcak su ilave edebilirsiniz. Nohut suyunu pembeleşen mantıların üzerine döküp, tekrar fırına veriyorum. Suyu fazla olursa iyi olur, çünkü piştikçe mantı suyunu çekiyor. 20-25 dakika da böyle pişirip, mantılar iyice yumuşadıktan sonra servis tabağına alıyorum. Yağda 1 kaşık salçayı kızartıyorum ve 1 çay kaşığı kırmızı biber ilave edip ocaktan alıyorum. Sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağı gezdirdikten sonra mantımız servise hazır. Afiyetle..

7 yorum:

  1. maşallah diyerek başlıyorum yazmaya:)canım ne marifetlisin.ne güzelmiş bu tarifinde.hiç denemediğim tatmadığım bi yemek.denemek için listeme ekliyorum:))

    YanıtlaSil
  2. Canım nerelerdesin ya özlettin :) Çok naziksin, teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  3. nefis olmuş. içi nohutlu bilmiyorum mantı nohut ikilisini biliuorum:) bu şekliyle de çok lezzetli olmuştur eminim
    eline sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim. Evet o da çok lezzetli olur, bunu da tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  5. fundacım ellerine sağlık çok leziz görünüyor..ben tattım bunu biliyorum,nişanlımın anneannesi yapmıştı süper bi yemek,zaaten mantının her hali kabulümüz yani :)))

    YanıtlaSil
  6. çok değişik bir tarif mantı nefis her halini severim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. tuba: Canım teşekkür ederim, öyle gerçekten mantı mantıdır :)

    GÖNÜL: Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil