24 Ocak 2011 Pazartesi

AYVA REÇELİ

Geçen yıl da bu zamanlar sevgili eşimle birlikte ayva reçelimizi rendeleyerek yapmıştık. Bu defa eşimin isteği üzerine bir değişiklik yaparak ayvaları küçük küçük doğrayarak yaptık. Pazar günü de reçel günüydü özetle. Ayva biraz sert bir meyve olduğundan soyup doğraması zor, bu aşamada iş eşime düşüyor. Çabuk da karardığından biraz tempolu ve koordineli çalışıp ayvaları limonlu suda falan bekletmeye gerek duymadan hemen hallediyoruz reçel olayını. Ama şunu söyleyebilirim rengiyle, kıvamıyla tam bir ayva reçeli oldu. Denemek isterseniz işte tarifimiz..

MALZEMELER
4-5 tane ayva
2.5 litre su
1 kilo şeker
Yarım limon suyu
Ayvaların çekirdekleri

YAPILIŞI
Öncelikle ayvaları soyup, küçük küçük doğrayın. Bir taraftan suyu kaynatın. Kaynamış suyu büyük bir tencereye koyup, şekerin yarısını, doğradığınız ayvaları ve ayvalardan çıkan bütün çekirdekleri tencereye ilave edin. Ayvalar yumuşamaya başladığında şekerin kalanını ve yarım limon suyunu ilave edip tencerenin kapağı açık olacak şekilde suyunu koyulaştırarak, rengini pembeleştirene kadar kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra içindeki ayva çekirdeklerini temizleyip, sıcak sıcak kavanozlara doldurup ağızlarını sıkıca kapatıp ters çevirin sabaha kadar öyle dursun. Soğuduktan sonra kaldırabilirsiniz. Afiyetle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder