25 Kasım 2010 Perşembe

ALİ NAZİK


Patlıcansever bir aile olarak patlıcanın olduğu her türlü yemeği denemeye çalışıyorum. Bu tarifi Gaziantep’ te yemiş birinden almıştım. Aslında soğan ve domates konulmuyor yanılmıyorsam ama ben böyle denedim. Benim tavsiyem bu yemeği yapıyorsanız illa ki tereyağı kullanmanız. Patlıcan közleme yöntemimi sorarsanız ben közmatikte közlüyorum hem çok pratik hem de kömürde közlenmiş tadı oluyor sanki. Denemeyenlere tavsiye ediyorum.


MALZEMELER
4 Kişilik

Beğendisi için
4 adet büyük patlıcan
1 çorba kaşığı tereyağı
6-7 çorba kaşığı yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz

Kıymalı Sosu için
200 gr kadar kıyma
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet yemeklik doğranmış soğan
1 adet domates
2-3 adet yeşil biber
Pul biber
Karabiber
Tuz
Maydanoz

Hazırlanışı

Patlıcanları kendi yönteminize göre közleyip, kabuklarını soyun. Doğrama tahtasına aldığınız patlıcanın bir tanesini bir kasap edasıyla keskin bir bıçakla püre olana kadar kıyın. Diğer iki patlıcana da aynı muameleyi gösterin. Yoğurdu, dövdüğünüz sarımsağı ve arzu ettiğiniz kadar tuzu (1 çay kaşığı yetecektir) ayrı bir kapta karıştırıp, pürüzsüz bir krema kıvamı haline getirin. Patlıcan ile yoğurdu birbirine katmadan kıymalı sosumuzu da hazırlayalım. Kıyma için hazırladığınız zeytinyağı ve tereyağını bir sos tenceresine alalım. Yağ ısınınca yemeklik doğranmış soğanımızı, kıymamızı ve arzu ettiğiniz kadar tuzu (1 çay kaşığı kadar) ilave edelim. Kıymayı eze eze iyice pişirelim. Kıyma suyunu çeker çekmez doğradığınız biberleri de ilave edip beraberce kavurun. Biberlerden sonra domatesleri de ekleyip, yumuşayınca ocağı kapatıp pul biber ve karabiberi ilave edin, karıştırın. Teflon bir tavada patlıcanlar için ayırdığınız tereyağını kızdırın, ve püre haline gelmiş olan patlıcanları ilave edin. Patlıcanlar iyice kızınca ocaktan alıp, yoğurdunu ilave edin ve hızlı hızlı karıştırın. Servis tabağına aldığınız patlıcan beğendinin üzerine kıymalı sosu dökün, maydonozla süsleyin ve sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.

8 yorum:

  1. Fotoğrafta öylesine güzel görünüyor ki kim bilir lezzeti nasıl en kısa zamanda bu tarifi deneyeceğim elinize sağlık :) süzme yoğurt olması şart dimi?

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Denemeni öneririm canım, farklı ve lezzetli bir tarif. Normal yoğurt da kullanabilirsin, çok suluysa yoğurdun suyunu süzgeçte süzdürürsün biraz. ok :)

    YanıtlaSil
  3. Ohhhhh... Missssss...!Nefis! Denedim ben bu yemeği çookkkk teşekkürler harika oldu bu tarifle yemek davetlerimde sükse yapacağım.Ve hep Funda Ceylanı anacağım.Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Canımm çok sevindim :) Ellerine sağlık .. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. ne kadar maharetlisin, maşallah diyelim öncelikle :) çok meşakatli bu tarz yemekleri yapmak, ama insan severek yapınca daha kolay ve lezzetli oluyordur eminim ;)

    YanıtlaSil
  6. Çok incesin canım, teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  7. bu akşam yemeğin de yapıcam. aşure yapamadım zeynep diş çıkarıyor huysuzlandı hiç mutfağa giremedim.en yakın zamanda onu da yapıcam sayen de:))

    YanıtlaSil
  8. Umarım sen de beğenirsin canım, denediğinde yorumlarını beklerim ;)

    YanıtlaSil