24 Şubat 2012 Cuma

KAYNAR (LOHUSA ŞERBETİ)

Bebek mevlüdümüzde yaptığımız lohusa şerbeti annemden öğrendiğim usul ve soğuk ikram edilen bir tür şerbetti. Kaynar da Adana’ya özgü bir lohusa şerbeti. Oldukça faydalı bitkilerden yapıldığından ve de sıcak ikram edildiğinden sadece doğumlarda değil Adana’da kışın soğuk havalarda da çokça tüketilen bir içecek bu. Doğum zamanı Adanalı bir komşumdan öğrendim bu tarifi ve çok da beğendim. Lohusa şerbeti olarak yapılmasının nedeni de çok faydalı bir içecek olduğu ve anneye bolca süt yaptığı içinmiş. Bizzat deneyip, test etmiş biri olarak emziren annelere kesinlikle tavsiye ediyorum :)


Kaynarın yapıldığı karışım Adana’da hazır paketlerde set halinde satılıyor ama siz de demek isterseniz bir demlik için gerekli malzemeler şöyle:

2 tane tarçın çubuğu
3-4 tane karanfil
2 parça zencefil
1-2 parça havlıcan
2-3 tane yeni bahar
1 parça zerdeçal
İsteğinize göre şeker

Yapılışı da şöyle:
Bütün malzemeler demliğe konularak, demliği dolduracak kadar su ilavesiyle kısık ateşte 1-2 saat kaynadıktan sonra servis bardaklarına dökülüp üzerine de iri parçalara bölünmüş ceviz parçaları konularak sıcak olarak ikram ediliyor. Kaynarın suyu azaldığında üzerine su ilave edip tekrar kaynatarak içmeye devam edebilirsiniz.

5 yorum:

  1. Vallahi ne yalan söyleyim ben çay bardağına, çay kaşınıa ve arka fondaki demliğe bayıldım :)

    YanıtlaSil
  2. Vallahi 2 resim arasında pek fark yok Funda Hnm çok kilo almamışsınız Maşallah,zaten emzirdiğiniz zamanda kilo veriyorsunuz,Lohusa şerbetide çok güzel görünüyor Karaca'nın görüşüne katılıyorum çay takımınız çok güzelll:))))

    YanıtlaSil
  3. Bizde kızım doğduğunda bebek mevlütümüzde sıcak şekilde ikram etmiştik misafirlerimize.Ben bayılıyorum bu şerbete bol cevizli ve sıcak olarak:)

    YanıtlaSil
  4. bende Adana'da öğrendim annemler torun gelmeden yapıp içiyolar:) adını kış çayı koydular:)

    YanıtlaSil

  5. Lohusa Şerbeti nasıl yapılır? , Lohusa şerbeti nereden alınır? sorularına gelince Lohusa şerbetinin nasıl yapılacağını yukarıda gayet net bir şekilde anlatmışsınız lohusa şerbetini özellikle emziren annelerin en çok tercih ettiği içeceklerden birisidir. Tatlı olması da ayrı bir güzellik katmakta emziren annelere tavsiye ediyoruz Özellikle Naturpy Lohusa Şerbeti ürünü yukarıdaki malzemeleri içeren tamamen bitkisel bir üründür.

    YanıtlaSil