1 Haziran 2011 Çarşamba

PERDE PİLAVI

Farklı yörelere ait yemekleri denemeyi çok seviyorum. Perde pilavı da kaç zamandır güzel sunumuyla dikkatimi çeken ve denemek istediğim yemekler arasındaydı. Bildiğim kadarıyla Perde Pilavı Siirt mutfağına ait bir pilav, Osmanlı mutfağının seçkin yemeklerinden de biriymiş. Ben var olan borcam tenceremde yaptım ama ilginizi çekerse burada Perde Pilavı tenceresi satılıyormuş. Ve işte Perde Pilavı’nın yapılışı…


PİLAVI İÇİN MALZEMELER
1 tane soğan
2 su bardağı pirinç
2 tavuk göğsü
Yarım çay bardağı kuş üzümü
Yarım çay bardağı çam fıstığı
Yarım çay bardağı badem
1 kesme şeker
Tuz, karabiber, yenibahar, tarçın

HAMURU İÇİN MALZEMELER
Bir paket margarinin 4/1’i
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
Yarım paket kabartma tozu
Un ve biraz ılık su

YAPILIŞI
Öncelikle pirinci tuzlu, ılık suda 20 dakika kadar beklemeye bırakın. Bademleri de kabukları soyulması için (yarım saat kadar) ılık suda ıslatın. Tavuk göğüslerini 1 tatlı kaşığı tuz ve biraz da limon suyu ilave ederek haşlayın. Hamur için gerekli malzemelerin tümünü karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun ve 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Bu arada pilav tenceresine biraz sıvı yağ ve çam fıstıklarını koyarak hafif pembeleştikten sonra, ince ince doğradığınız yemeklik soğanı ilave edin. Soğanlar da kavrulduktan sonra 4 su bardağı sıcak suyu (haşladığınız tavuk suyunu da ilave edebilirsiniz) tuzu, şekeri ve kuş üzümlerini ilave edin su kaynayınca iyice yıkadığınız pirinçleri ilave edip pilavı pişmeye bırakın. Pilav piştikten sonra haşladığınız ve iri iri parçaladığınız tavuk etlerini ve baharatlarını ilave ederek karıştırın.



Dinlenen hamuru ince ve kalıbınızdan taşacak büyüklükte açın. Margarinle yağlanmış kalıbınıza soyulmuş bademleri istediğiniz gibi dizerek açtığınız hamuru kalıbın üzerine, hafif içine sarkacak şekilde koyun, pilavı (sıcakken) döktüğünüzde hamur zaten dibe oturacaktır. Artan hamuru üzerine kapatıp tencereyi de folyoyla kapatarak 180 derece ısıtılmış fırında hamur pembeleşene kadar pişirin. Afiyetle...

5 yorum:

  1. Bende denemeyi çok istiyoeum aslında ama bir fırasıtını bulamadım.Nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.

    Selamlar;

    YanıtlaSil
  2. aman allahım ne hatunlar var...

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık benımde yapmayı planladıgım bir tarıfi ne güzel anlatmışsın,ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  4. maaşalllah çok maharetlisin çok güzel görünüyor anlatım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. nefis olmuş bende birkaç kez yaptım hatta porsiyonluk düşünüyorum ramazana inşallah
    eline sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil