9 Şubat 2011 Çarşamba

ZERDE

Safran,zerdeçal ve gül suyuyla renk ve koku verilen zerde, Osmanlı Mutfağına ait geleneksel bir lezzet. O zamanlar özellikle düğünlerde ve şölenlerde davetlilere ikram ediliyormuş. Ben de bu tatlıyı gezmeye gittiğimiz bir yerde yemiştim yıllar önce. Çok hoşuma gitti, hafif ve farklı bir tatlı. Sonrasında araştırdım tarifini öğrendim ve yıllardır da yaparım. İşte size tarifim..


MALZEMELER
Yarım su bardağı pirinç
5 su bardağı sıcak su
2.5 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı mısır nişastası
2 çorba kaşığı gül suyu
1 silme çay kaşığı zerdeçal
Yarım çay kaşığı safran
Kuş üzümü
Çam fıstığı

Süslemek için:
Kuş üzümü, ceviz, nar

HAZIRLANIŞI

Safran ve zerdeçalı, gül suyuyla karıştırarak beklemeye bırakın. Kuş üzümlerini yıkayıp ayıklayın ve bir kaseye alıp, yumuşayıp şişmesi için ılık suda bekletin. Nişastayı 3-4 çorba kaşığı suda eritin.
Pirinci yıkayıp bir tencereye alın, üzerini biraz geçecek kadar su ilavesiyle pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinçler yumuşadıktan sonra 5 bardak sıcak suyu, 2.5 bardak şekeri, karıştırdığımız safranlı, zerdeçallı gül suyunu, kuş üzümü ve çam fıstıklarını ekleyin. Bir taşım kaynatıp, ateşi kısın. Suda inceltilmiş nişastayı eklerken sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp kaselere paylaştırın. Biraz soğuduktan sonra üzerlerini süsleyin. İyice soğuduktan sonra zerdemiz servise hazır.. Afiyetle..


Not: Ben, saplı çay bardağını ölçü olarak kullanıyorum ve tam 6 kup çıkıyor. 

2 yorum:

  1. ayyy ...bayramlarda köşke gittiğimizde ikram ederlerdi...
    severim zerde'yi...
    ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. habinos: Teşekkür ederim canımm..

    YanıtlaSil