14 Haziran 2012 Perşembe

DUVAKLI PİLAV


Duvaklı pilav, Diyarbakır yöresine ait bir pilav olup düğünlerden sonra yapılan duvak açma merasimlerinde yapılan başlıca yemeklerdenmiş. Farklı tariflere özellikle de yöresel yemeklere özel bir ilgim olduğunu artık biliyorsunuz. Bu tarifi de geçenlerde bir yemek dergisinde görmüştüm, hemen denedim, çok da yabancı olduğumuz bir tat değil aslında. Pilavı bildiğiniz usulde pişiriliyor, duvak denilen üzerindeki kıymalı harç ise yeni bahar, tarçın gibi baharatlarla tatlandırılıp pilavın üzerine dökülüyor ve ortaya farklı bir pilav çıkıyor.


Yapılışı da oldukça basit olduğundan sadece duvak kısmının tarifini veriyorum.

Üst harcı için malzemeler;

250 gr. kadar kıyma
1 tane soğan
Yarım çay kaşığı yenibahar
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı karabiber
Sıvı yağ, tuz
Küçük bir demet maydanoz

Yapılışı
Sıvı yağ koyduğunuz tavaya kıymayı alın, kıyma suyunu salıp tekrar çektikten sonra yemeklik doğradığınız soğanı da ilave edin ve iyice kavurun. Kavrulan harcı ocaktan aldıktan sonra tuzu, baharatları ve ince kıyılmış maydanozları ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız pilavın üzerine kıymalı harcı istediğiniz şekilde dökerek servis edebilirsiniz. Afiyetle…

3 yorum:

  1. Hımmm güzel gözüküyor, yöresel yemekleri lezzetleri ben de denerim, severim.

    YanıtlaSil
  2. sunumu çok hoş..ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. çok şık bir pilav bu ellerinize saglık
    blogunuzda harika izlemeye aldim
    banada beklerim
    http://tatlikiraz.blogspot.nl/

    YanıtlaSil