Küçüklükten beri çok sevdiğim bir tat bu. Anneannemden anneme, annemden bana kalan bir tariftir.Sevgili anneanneciğim’e kahvaltıya giderdik hafta sonları. Her türlü çiçeğin bulunduğu, yemyeşil bahçesinde harika sofralar hazırlardı bize. Hamur işlerini özellikle lokma ve yağlı gözlemeyi mükemmel yapardı. Ben de yemek yapmaya merak saldıktan sonra en çok öğrenmek istediğim tariflerden biriydi. Ve öğrendim de. Anneannem artık yaşlandı, hamur işlerini yapamıyor pek fazla. İyi ki de zamanında öğrenmişim diyorum. Eşim de çok sevdiği için sıkça yaptığım hamur işlerinden biri bu. İşte size tarifi..
MALZEMELER
1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, 1 çay kaşığı karbonat, ılık su, yeteri kadar un. Hamuru açarken kullanmak için nişasta.
YAPILIŞI
Geniş bir kaba yumurtayı , tuzu, şekeri, karbonatı, ılık suyu ve yeteri kadar unu ekleyip güzelce yoğuruyorum. (Ne kadar çok yoğurursanız hamurunuz o kadar güzel olur) Ve hamuru bezelere ayırıp 15-20 dakika kadar dinlendiriyorum. Dinlenen hamurları merdaneyle ince olacak şekilde (nişastayla açarsanız daha çıtır çıtır olur) açıyorum ve üzerlerini yağlıyorum. Açtığım hamuru ortadan başlayarak büzüştürüyorum ve kendi etrafında gül böreği gibi sarıyorum. Gül böreği haline getirdiğim hamurları yine merdaneyle tabak büyüklüğünde açıyorum ve hafif yağlı tavada kızartıyorum.
Bu tabak da sevgili komşum Tülin'den. Hepsi doğal. Bal Erzurum'dan, tereyağı ve kaymak Adana'dan ev yapımı. Gözlemenin yanında daha istenir ki : )
Bana da anneannemi hatırlattı yağlı gözleme..
YanıtlaSilSaçta odun ateşinde pişirir muhakkak gittiğimiz zamanda..
Çok da nefis olur..
Evde denedim ama onun yaptıklarının lezzetini bulamadım açıkçası..
Seninkiler çok lezzetli gözükyorlar..
Ellerine,emeğine sağlık..
sevgilerimle..
nefis olmuş eline sağlık canım
YanıtlaSilsevgiler..
Zelihacım: Çok teşekkür ediyorum, güzel zamanlarını hatırlatabildiysem ne mutlu. Sevgiler..
YanıtlaSilYemek bir aşk: Teşekkür ederim, sevgilerimle..
bayılırım gözlemeye, gözleme anne kokan anneanne babanne kokan nefis bir yiyecektir, çok şey hatırlatır çok şey anlatır, afiyet olsun ;)
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım :)
YanıtlaSilBu pazar yapıyorum kesin tarifin için teşekkürler bloğunuz takibe aldım banada beklerim sevgiler..mutfaksevgisi.com
YanıtlaSilRica ederim, afiyet olsun. Hoş geldiniz ..
Silcok guzel gorunuyorlar nekadar su koyuyoruz acaba ? cunku un miktari degisir suya gore
YanıtlaSilYapacağınız kişi sayısına göre değişir, 2-3 kişilik gözleme için iki bardak kadar su ya da süt yeterli olur.
SilBen az önce yaptım görüntüsü çok güzel gözüküyor ama tadı hiç hoşuma gitmedi saf bir tadı var 1su bardağı su ve 1su süt kattım bu yüzdenmidir bilmiyorm....
YanıtlaSilBilemiyorum, belki de damak zevki...
SilBende annemden ogrendim. Ben aralarini yagliyorum veya tahinli yag koyup aciyorum. Pisirdikten sonrada ucundan tutup hafif hafif vuruyorum tel tel oluyor
SilÇok güzel bayıldım.. Aranıza yeni katıldım banada gelin :) birmeltemesintisi@blogspot.com
YanıtlaSilHoş geldiniz :)
SilKeşke o baldan alma imkanımız olsa idi..biz bu gözlemeyi haşhaşlı yaparız, yeniden hatırlamıs oldum..teşekkürler
YanıtlaSilRica ederim afiyet şeker olsun ☺️
SilBende yaparım kayınvalidem den ogrenmistim.
YanıtlaSilElinize saglik bende yaptim nefis oldu çok olmuş yapıp paylaşalı ama 🙈
YanıtlaSilAfiyet şeker olsun ☺️
SilKocam bu böreği çok seviyor uzun zamandır tarif arıyordum tesadüfen sizinki denk geldi. Bu akşam için yaptım çok da lezzetli oldu ellerinize sağlık ��
YanıtlaSilOhh ne güzel olmuş afiyet şeker olsun ☺️
SilBizim köyde buna katmar derler.
YanıtlaSilYaglamak icin ne tur bir yag kullaniyorsunuz?
YanıtlaSilAyçiçek yağı 😉
SilEyvah eyvah diyorum simdi yaptim guys sabah kahvaltida yenir diye ama dayanamadim pisirdim harikaa ellerinize tarifinize saglik
YanıtlaSil😁😁 Afiyet şeker olsun 🙋🏻
SilELINIZE SAGLIK RAHMETLI BENIM ANACIĞIMDA COK YAPARDI
YanıtlaSilAllah rahmet eylesin :(
SilOrtadan başlayın buzmeye ve sonra gül borebö gibi sarın demişsin iz ben ortadan buzmeye başlayın kısmını anlayamadım bir daha açıklarsanız sevinirim hayırlı ramazanlar diliyorum
YanıtlaSilHamuru yuvarlak açtık, yağlayıp alt ortadan başlayarak üst ortaya ulaşana kadar ittire ittire büzüyoruz 😉 Sonra baştan başlayarak gül böreği gibi sarıp merdaneyle açıyoruz. İnşallah açıklayıcı olmuştur ☺️
SilHayırlı ramazanlar 🤗
Ellerinize sağlık.. Uzuun zaman sonra tekrar yemek nasip olcak inşallah sayenizde..
YanıtlaSil