31 Mart 2014 Pazartesi

BİBERLİ EKMEK


Biberli ekmeği, bundan 8-9 yıl önce Mersin’e ilk gidişimde keşfetmiştim. Orada pastanelerde de satılan bir hamur işi biberli ekmek. İlk gördüğümde acı olduğunu düşünerek çekinsem de bana rehberlik eden sevgili arkadaşımın tavsiyesiyle denemiş ve çok beğenmiştim.  Bir arkadaşımdan aldığım bu tarifi de tarif defterimin en önemliler köşesinde saklar dururum. Blogda paylaşmak ise bu güne kısmetmiş ;)


Malzemeler
1 çay bardağı ılık süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 paket kuru maya
Aldığı kadar un

Biberli harç için;
1 tane orta boy soğan
3 tane kırmızı biber (kapya)
1 tane domates
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz (salçanızın tuzunu göz önünde bulundurarak)
Karabiber, kimyon, isteğe göre pul biber
1 çay bardağı susam


Yapılışı
İlk olarak yoğurma kabına süt, şeker, tuz ve mayayı alarak iyice karıştırın ve karışımı 10-15 dakika mayalanmaya bırakın. Sonrasında sıvı yağ ve yumurtayı da ilave ederek karıştırın. Son olarak un ilavesiyle yumuşak bir hamur elde ettikten sonra hamuru tezgaha alın ve 10 dakika kadar iyice yoğurun. Yoğurma kabını iyice sardıktan sonra sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın.

Bu sırada biberli harcı hazırlayın.

Soğanı rondodan geçirdikten sonra sıvıyağ koyduğunuz tavada kavurmaya başlayın. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra biberleri de rondodan geçirin ve kavrulmakta olan soğanların üzerine ilave edin. Bu arada domatesi de (kabuğunu soymadan) rondodan geçirin. Biberler iyice kavrulduktan sonra salçaları ve rondodan geçirdiğiniz domatesi de ilave edin. Domates suyunu çekip iyice kavrulduktan sonra sırasıyla baharatları, son olarak da susamı ilave edin, ocağı kapatın ve iç harcı soğumaya bırakın.
Bu arada mayalanmış olan hamurunuzu yağlanmış, orta boy bir fırın kabına alın ve elinizle hafif yaydırın. (Bu aşamada hamuru tepside 15- 20 dakika kadar bekletirseniz hamur rahatça yayılacaktır). Hamurun üzerine çatalla delikler açtıktan sonra biberli harcı yayın ve 180 derece ısıtılmış fırında pişmeye bırakın.


Hamur ölçüsü ortalama 2-3 kişiliktir, kişi sayısına göre hamuru iki katına çıkarabilirsiniz.
Farklı sunum şekli olarak, porsiyonluk ekmekler de yapabilirsiniz.

4 yorum:

  1. Ooooo ellerinize sağlık Çok severim biberli ekmeği. Ben de Hataylılardan öğrenmiştim. Onlar içine lor ya da çökelek koyuyorlar ayrıca baharatına kekik de ekliyorlar. Bir daha ki sefere deneyin isterseniz. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Onu da duymuştum, denemek lazım. .

      Sil
  2. Bu tarif süper oldu. Epeydir özlüyordum ben de :) Mersinde komsularimiz yapardi. O gunler geldi aklima ;)

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor, 5 sene iskenderunda yaşadım vaz geçemediğim tatlardan biri oldu :) yalovada yok malum ama bazen evde bende yapıyorum...

    YanıtlaSil